ma:
holnap:
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Közterület-felügyelet

Elérhetőség

Hajdúszoboszló Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyelet

Cím: 4200 Hajdúszoboszló, Hősök tere 1.
Tel: +36 52 557-320
Fax: +36 52 557-301
E-mail: kozterulet(kukac)hajduszob.hu

Felügyelők

Kóti Zoltán, jelvényszám: 10262
Kovács Gábor, jelvényszám: 10263

Ügyfélfogadás

Hétfő: 08.00-12.00; 13.00-16.00
Szerda: 08.00-12.00; 13.00-17.00
Péntek: 08.00-12.00

Kedden és csütörtökön az ügyfélfogadás szünetel.

Bemutatkozás

A Hajdúszoboszlón működő felügyeletet a Hajdúszoboszló Város Tanácsa a Hajdú-Bihar Megyei Tanács Végrehajtó Bizottságának előzetes egyetértésével 1986. július 1-el hozta létre Városi Közterület Felügyelet néven két személy közreműködésével. A működéséhez szükséges pénzt a költségvetésből fedezték akkor is. Ezt megelőzően 1981. április 15-től helyszíni ellenőrző csoportok tartottak átfogó ellenőrzést, de csak évente kétszer. A folyamatos ellenőrzés érdekében ez azonban nem volt elegendő, szükségessé vált a közterület-felügyelet létrehozása. A felügyelet Szervezeti és Működési Szabályzatának megállapítására a Végrehajtó Bizottságot jelölték ki. Az irányelveket a Minisztertanács Tanácsi Hivatalának Elnöke fogalmazta meg, miszerint a felügyelet részéről eljáró személy hivatalos személynek tekintendő, és a feladata a közterületek megóvása, a köztisztaság javítása.

Városi Közterület Felügyelet épületeA rendszerváltással ez a felügyelet megszűnt, de 1991. augusztus 1-el újjászerveződött 4 fővel. Magasabb lett a követelményszint, mivel a felvételt érettségihez kötötték. A 4 felügyelőből egy csoportvezetőt választottak. A felszerelés a maihoz képest nagyon kezdetleges volt, mert 5 db YAESU URH rádióból, 4 db hagyományos fényképezőgépből, 4 db kerékpárból és 1 db polaroid fényképezőgépből állt. A szolgálatot ekkor még civil ruhában látták el. A felügyelet a Városfejlesztési és Kommunális Iroda irányítása alá tartozott.
A hivatali átszervezést követően a felügyelet átkerült az Igazgatási Irodához, de közvetlen az aljegyző irányításával végzi a munkáját. A működéshez szükséges anyagi feltétel az önkormányzat költségvetéséből van biztosítva.

Az 1999. évi LXIII. Tv. hatályba lépése után 2000 év nyarától a szolgálatot a felügyelők egyenruhában végzik. A jelenlegi létszám 3 személy (1 adminisztratív munkakört ellátó és 2 intézkedő felügyelő, melyből 1 csoportvezető).

A tárgyi feltételeink javultak: 2 db szolgálati mobil telefon, 2 db robogó, 2 db PDA készülék és 1 db videokamera van jelenleg az eszköztárunkban.
2009 augusztustól került bevezetésre a PDA eszköz használata, mely modern internet alapú adatátvitelt tesz lehetővé teljesen zárt rendszerben. Mára már minden felügyelő elsődleges munkaeszközévé vált. A portyaszerű éjszakai szolgálatokra és az üdülési szezon hétvégi szolgálatainak ellátásához a hivatal a szolgálati gépkocsit a rendelkezésünkre bocsátja.

A hatékonyabb és szélesebb körű ellenőrzés érdekében felügyeletünk közös akciókban vesz részt a rendőrséggel, polgárőrséggel.
Hajdúszoboszló immáron világhírűvé vált büszkesége Európa legnagyobb területű strand- és gyógyfürdője, amely miatt igen sok gyógyulni, pihenni vágyó vendég látogat el városunkba. Így a város lakosságának száma az üdülési szezonban akár a duplájára is nőhet. Ennek következtében a szabálysértések is gyakoribbá válnak, mivel sajnos nem minden idelátogató állampolgár jogkövető.

Felügyeletünknek nem a bírságolás az elsődleges célja és feladata, hanem a szabálysértések megelőzése és megakadályozása. A nem jogkövető állampolgárokkal szemben viszont a vonatkozó jogszabályok szigorúbb szankcióit alkalmazzuk.