ma:
holnap:
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Üzletsor megújítása

Helyszín: Hajdúszoboszló, Hősök tere 3.

A beruházás célja:

A városközpont gazdasági-szolgáltatási jelentőségének növelése a vállalkozások megtelepedését segítő helyszínek fejlesztésével.

Cél a városközponti frekventált elhelyezkedésű épület és környezet közötti összhang megteremtése, az utcakép egységesítése.

Előzmények:

A Hősök tere 3. szám alatti négyszintes társasház az 1940-es években épült, hagyományos falazott építési technológiával. Homlokzata kőporos vakolattal kialakított. Az épület homlokzatának földszinti része túlnyomó részt üvegezett acél szerkezetű portálokból áll.

Az Emlékezés terének átépítését és felújítását követően az épület és környezete közötti esztétikai kontraszt még jobban felerősíti az épület térre néző földszinti homlokzatának felújítási szükségességét.

Az üzletsor részét képező Gyógyforrás gyógyszertár külső-belső felújítása szükséges. A gyógyszertári egység jelenlegi helyiségeinek alapterületei indokolatlanul nagyok, a helyiségek közötti funkcionális kapcsolatok nem megfelelőek. Ez a gyógyszertár hosszú időn keresztül az egyetlen gyógyszertár volt a városban, ezért akkor a jelenlegi officina tér mérete optimális volt. Napjainkban öt gyógyszertár működik a városban, így egy kisebb alapterületen optimálisabban kialakított funkcionális rendszerrel is a jelenleginél magasabb kiszolgálási színvonalat lehet elérni, kisebb fenntartási költségekkel. A gyógyszertár padlóburkolatai kopottak, nyílászárói részbeni cseréjére a belső átalakítás miatt van szükség, valamint a részleges akadálymentesség biztosíthatósága miatt.

A tervezett felújítással a jelenleginél korszerűbb kiszolgálást tud nyújtani, emberléptékűre alakított officina tere barátságosabb érzetet nyújt a vásárlók számára. Üzemeltetése a rekonstrukciót követően jelentősen kevesebb költséggel végezhető.

A fejlesztés részletei:

A beruházás során megvalósul a Hősök tere (Emlékezés tere) közvetlen szomszédságában elhelyezkedő üzletsor teljes külső felújítása, valamint magánforrás bevonásával az üzletsor részét képező gyógyszertár külső-belső felújítása. Az épület ugyanis nagymértékben hozzájárul a városkép arculatának javításához, az egységes utcakép megteremtéséhez.

Tervezett homlokzati felújítási munkák: a földszinti homlokzati falszakaszok vakolat javítása és átszínezése, valamint a földszinti portálszerkezetek felett konzolosan kinyúló acél tartószerkezetre szerelt biztonsági üvegborítású előtető építése a teljes homlokzati hosszon.

Az épület földszinti homlokzatának teljes rendbetételéhez szükséges, hogy a korszerűtlen, korrodálódott acél tok és szárnyszerkezetű, nem megfelelő hőszigetelő képességű üveggel kialakított portálok cseréjére is sor kerüljön. A beruházás során keretében megtörténik a gyógyszertár homlokzati szakaszának megújítása is, valamint a gyógyszertári rész jelenlegi alapterületének mintegy kétharmad részének felújítása.

Az üzletsor megújítása tevékenységet a konzorciumi tagok közösen valósítják meg, a saját tulajdonukat érintő fejlesztések aktiválása elkülönítetten valósul meg.