ma:
holnap:
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hősök tere (Templomerőd) megújítása

A beruházás célja:

A beruházás célja, hogy a Hősök tere más elemeinek felújításával összhangban a térnek ez a része is hozzájáruljon az egységes városkép kialakításhoz, illetve ahhoz, hogy egy egységes és összefüggő térrendszer jöjjön létre a belvárosban.

Előzmények:

A templomerőd (erődfal és a bástya) műemléki védelem alatt áll. A templomerőd az 1990-es évek elején felújításra került, azonban az azóta eltelt közel 20 év alatt az erődfal nyers téglafalazatainak fugái részben kihullottak, valamint a bástya fa zsindelyfedésének egy része a sok csapadék és erős uv sugárzás hatására elkorhadt. Az erődfal – mint idegenforgalmi nevezetesség – megközelítése a főközlekedési út melletti térkő burkolattal ellátott járdáról letérve gyöngykaviccsal szórt parkrészen keresztül lehetséges.

A terület állapotára jellemző, hogy a közlekedési (gyöngykavicssal felszórt) területek megsüllyedtek, eső idején vízállásosak, száraz időben porosak. Csapadékvíz elvezetésük nem megfelelő, járófelületük balesetveszélyes. Igényesen kialakított zöldfelület nincs, a templomerőd és a hozzá vezető út megvilágítása nem megfelelő. Szükséges utcabútorok nincsenek (padok, szemétgyűjtők stb.).

A terület jelenlegi állapota mindenképpen indokolja annak rendbetételét.

A Templomerőd közvetlen szomszédságában található Gönczy Pál mellszobra és egy I. világháborús emlékmű.

A templomkertben álló Gönczy Pál mellszobra a legrégebben felavatott hajdúszoboszlói köztéri szobor, mely mind a mai napig látható. A szobor közel 100 éves. A mellszobor állapota jó, a márványlappal borított talapzatának állapota nem megfelelő, felújításra szorul. Az emlékművet burkoló mészkőlapok instabilak, a környezetre közvetlen balesetveszélyt jelentenek. Lebontásuk, újjáépítésük indokolt. A megrongálódott szobor talpazat cseréjével a templom előtti kis tér újra elnyeri régi fényét. Az I. világháborús emlékművet a Debreceni Műkőgyár kivitelezte, 1927-ben avatták fel. 1054 áldozat neve olvasható rajta körben, ábécérendben. Az eltelt időszak alatt az időjárás hatásaitól a műkő felület megkopott, a bevésett betűk kontúrjai elmosódottá váltak a műkőszemcsék részbeni kihullása miatt, így a vésett betűk javítására ugyanezen műkő felületen már nincs lehetőség, a teljes szöveghordozó felület cseréje szükséges.

A fejlesztés részletei:

A tevékenység keretében megvalósul a műemléki templomerőd és környezetének megújítása, valamint a templomerőd közvetlen szomszédságában álló Gönczy Pál mellszobor és I. világháborús emlékmű felújítása.

A templomerőd környezetének térrendezése során kiemelt szempont az akadálymentes megközelítést biztosító, pormentes gyalogos közlekedést szolgáló burkolt felület kialakítása, ill. igényes zöldfelület létrehozása, az erődfal környezetének megfelelő éjszakai megvilágítása.

A nyerstéglafelülettel kialakított erődfalon az egyes szerkezetükben károsodott téglákat kicseréli és azt követően a teljes falszerkezeten kijavítják a fugákat. A bástya fa zsindelyfedését a fa tetőszerkezet kivételével lebontják és a lebontott zsindellyel megegyező méretű, kialakítású és anyagú fazsindellyel újra zsindelyezik. Elvégzik a bástya épület kovácsoltvas ajtajának felületkezelését. Így lehetővé válik az épületben az erődtörténeti kiállítás - legalább a nyári idegenforgalmi főszezonra történő – visszaállítása.

A Gönczy szobor esetében a talapzat cseréje történik meg.

Felújítják az I. világháborús emlékmű esetében a műkő felületet, mert az megkopott, a bevésett betűk kontúrjai elmosódottá váltak. Az emlékművön 1054 áldozat neve olvasható körben, ábécérendben. Az emlékmű tartalmaz három II. világháborús áldozatnevet is. A vésett betűk javítására ugyanezen műkő felületen már nincs lehetőség, a teljes szöveghordozó felület cseréje történik meg. Az emlékmű szobor részét (fekvő katona) megtisztítják és a felületén a szükséges javításokat elvégzik.