ma:
holnap:
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Kapcsolódó híranyag


Bölcsőde átadása Hajdúszoboszlón
2011. december 21. 11:56

Befejeződött Hajdúszoboszlón a Városi Bölcsőde átépítése és kibővítése. A „Ha jövőről akarsz gondoskodni, vess magot és gondozd” c projekt keretében a Hajdúszoboszló Rákóczi u. 23-25 sz. található bölcsőde területén új épületszárnyat építettek. Ebben két csoportszobát, a pincerészben pedig több kiszolgáló helyiséget alakítottak ki. A projekt részeként a régi épületrészeket is felújították. A projekt összköltsége meghaladta a 102 millió Ft-ot, melynek közel 90%-át, több mint 92 millió Ft-ot Európai Uniós és hazai forrásokból nyert el Hajdúszoboszló Önkormányzata.

A bölcsőde épületét az 1960-as években építették, melyet később többször bővítettek. Az 1990-es évek elején egy félköríves foglalkoztató szobát alakítottak ki, így az épület jelenleg „U” alakban helyezkedik el.
A bővítés ellenére Hajdúszoboszló egyetlen bölcsődéje már évek óta maximális kihasználtsággal működött, az itt nyújtott ellátást jóval több szülő igényelte, mint ahány férőhely a bölcsődében volt.
A napokban befejeződött beruházás során a meglévő épület Rákóczi utcára merőleges lenyúló szárnyaival határolt területének egy részét lefedték. Ezáltal több funkciós fogadótér alakult ki, mely nemcsak a szárnyak közötti fedett térben történő átközlekedést segíti, hanem biztosítja kisebb bölcsődei rendezvények fedett térben történő megtartását is.
Az épület új homlokzati hőszigetelést kapott, a nyílászárók egy részét korszerű műanyagra cserélték. A meglévő lapostetős épületrészekre valamint az új szárnyra magastetőt építettek, melynek padlástere egy részében kapott helyet az irodák egy része.
Az új épületszárnyban két új csoportszobát valamint fürdőszobát alakítottak ki. A bővítmény alagsori részében egyebek mellett sóterápiás helyiség, gyermek WC, babakocsitároló és udvari játéktároló valamint további tároló helyiségek, illetve dolgozói öltöző, zuhanyzó, WC helyiségek kaptak helyet. A bővítmény földszinti részén alakítják ki az új főbejárati részt.
A projekt keretében a létesítmény illetve a belső udvari részek teljes körű akadálymentesítése is megtörtént.

 A meglévő épület+bővítmény alapterületeátépítés után: 
 Pince:    169,43 m2 376,47 m2
 Földszint:  449,40 m2 761,22 m2
 Tetőtér:    41,73 m2  

A bővítések és átalakítások a Bölcsőde összes felmerülő igényét kielégítik, megfelelnek minden érvényben lévő előírásnak. A beruházás eredményeként a Városi Bölcsőde lett a város egyik legkorszerűbb intézménye.


Bölcsőde felújítás
2011. szeptember 13. 10:51

Megfelelő ütemben haladnak a Hajdúszoboszló Városi Bölcsőde projekt kivitelezési munkálatai. Az elmúlt hetekben megépült az új szárny pince és első szintje. Ebben a részben két csoportszobát, a pincerészben pedig több kiszolgáló helyiséget alakítanak ki. Megkezdődött a régi épületszárnyakon a tetőzet cseréje valamint a jelentős haladás történt a belső munkálatokban is. A vezetékcsere és egyéb szakipari munkálatok a terveknek megfelelően haladnak. A projekt összköltsége meghaladja a 102 millió Ft-ot, melynek közel 90%-át, több mint 92 millió Ft-ot Európai Uniós és hazai forrásokból nyert el Hajdúszoboszló Önkormányzata.

A beruházás során a meglévő épület Rákóczi utcára merőleges lenyúló szárnyaival határolt területének egy részét lefedik. Ezáltal több funkciós fogadótér alakul ki, mely nemcsak a szárnyak közötti fedett térben történő átközlekedést segíti, hanem biztosítja kisebb bölcsődei rendezvények fedett térben történő megtartását is.
Az épület új homlokzati hőszigetelést kap, a nyílászárók egy részét korszerű műanyagra cserélik. A meglévő lapostetős épületrészekre valamint a tervezett bővítésre faszerkezetű magastető építése történik úgy, hogy az utcai keresztszárny padlástere beépítésre kerül. Itt kap helyet az irodák egy része.
Az új épületszárnyban két új csoportszobát valamint fürdőszobát alakítanak ki. A bővítmény alagsori részében egyebek mellett sóterápiás helyiség, gyermek WC, babakocsitároló és udvari játéktároló valamint további tároló helyiségek, illetve dolgozói öltöző, zuhanyzó, WC helyiségek kapnak helyet. A bővítmény földszinti részén alakítják ki az új főbejárati részt.
A projekt keretében a létesítmény illetve a belső udvari részek teljes körű akadálymentesítése is megtörténik.


Bölcsőde fejlesztés nyitórendezvény
2011. június 23. 15:45

Megkezdődtek a "Ha a jövőről akarsz gondoskodni, vess magot és gondozd- Hajdúszoboszló Városi Bölcsőde fejlesztése" című pályázat kivitelezési munkái.
A tervezett bővítések után a Városi Bölcsőde egyike lesz a város legkorszerűbb intézményeinek.  A pályázat bemutatására 2011. június 22-én megrendezett ünnepélyes nyitórendezvényen került sor.

2008. februárjában az Észak-alföldi Regionális Operatív Program keretein belül kétfordulós pályázat jelent meg „Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások komplex-, valamint bölcsődék önálló fejlesztése” címmel.
Az első fordulós pályázat támogatási döntését az Önkormányzat 2009. május 15-én vette kézhez.
Az engedélyes terveket Bal-Arch Kft. készítette, melynek ismeretében a kiviteli tervek készítésével kapcsolatban a legjobb ajánlatot a BOM-ÉP Kft. tette. Javaslatára jött az ötlet, hogy a tervezett bővítmény teljes alápincézésével egy plusz 150 m2-es teljes értékű alagsori épületrész valósuljon meg.
A második fordulón is sikeresen pályázó Önkormányzat 2010. május 06-án értesült a döntésről, miszerint a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága a projektet 92.184.999,-Ft összegű támogatásban részesítette. A projekt összköltsége 102.428.567, Ft.
A beruházás során a meglévő épület Rákóczi utcára merőleges lenyúló szárnyaival határolt területének egy része lefedésre kerül. Az épület új homlokzati hőszigetelést kap, a nyílászárók egy része cserélve lesz korszerű műanyagra. A meglévő lapostetős épületrészekre valamint a tervezett bővítésre faszerkezetű magastető építése történik úgy, hogy az utcai keresztszárny padlástere beépítésre kerül. Itt kap helyet az irodák egy része.
Az új gondozási egységben az átvevő helyiségben kap helyet a gyermeköltöző. A fürdőszoba kapcsolódik a két gondozási egységhez, illetve az átvevőhöz is, itt megfelelő mennyiségű mosdó, fürösztő kád és WC fog a gyerekek rendelkezésére állni. A gondozási egységhez két csoportszoba kapcsolódik / 41,11 m2 és 43,35 m2 / mely kielégíti 4m2/gyerek helyigényt. A déli épületszárnyban található meglévő gondozási egységet is érintő átalakítások lesznek, ezáltal ennek a gondozási egységnek jobb lesz a használhatósága, illetve „A bölcsődék működési engedélyének szakmai követelményei„ c. dokumentum előírásait is figyelembe veszi. Így a bővített és átépített déli épületszárnyban található gondozási egységekben biztosított 20-20 gyerek ellátása. 
A projekt keretében a létesítmény illetve a belső udvari részek teljes körű akadálymentesítése is meg fog történni.

A kivitelezési munkákra a legjobb ajánlatot a D&D Builder Kft. tette. 2011. június 6-án került sor a vállalkozási szerződés aláírásra, a munkaterület pedig másnap átadásra került és a kivitelezési munkák megkezdődtek.

A munkálatok befejezésének várható ideje 2011. szeptember 30.

Kangúr Tibor