ma:
holnap:
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Skip Navigation LinksKezdőlap > Önkormányzat > Beruházások, projektek > Turizmus-fejlesztés > Enghien-les-Bains és Bad Dürrheim testvérvárosi kapcsolatának 25 éves évfordulója
Enghien-les-Bains és Bad Dürrheim testvérvárosi kapcsolatának 25 éves évfordulója

A „Jövőnk Európában Enghien-les-Bains és Bad Dürrheim testvérvárosi kapcsolatának 25 éves évfordulója alkalmából” című projekt az Európai Unió támogatásával, az „Európa a polgárokért” program keretében valósult meg.


Érvényes:

2. ág, 2.1 „Testvérváros-program” intézkedés

Részvétel: A projekt körülbelül 500 polgár részvételével került lebonyolításra (rendezvényenként részben különböző résztvevői csoportokból, ezen felül még a közvetetten elért személyek / egyes rendezvények, pl. a rendezvények időtartamán túl is nyitva tartó művészeti kiállítás további látogatói), különösképpen 360 résztvevő Bad Dürrheim (Németország) városából, 74 meghívott résztvevő Enghien-les-Bains (Franciaország) városából, 33 meghívott résztvevő Spotorno (Olaszország) városából, valamint 30 meghívott résztvevő Hajdúszoboszló (Magyarország) városából.

Hely / dátum: A rendezvényre Bad Dürrheimben (Németország) került sor, 2017.05.25. és 2017.05.28. között.

Rövid leírás:

A 2017.05.25-i nap programja: a résztvevők köszöntése, bevezetés a polgárok számára szervezett találkozó témájába/programjába.

A 2017.05.26-i nap programja: a menekültek segítése mint önkormányzati közös feladat és Európa jövőjének megvitatása (a menekültek elszállásolásával kapcsolatos tapasztalatcsere, vitafórum „Európát megélni” címmel a reáliskolában, templomi koncert az evangélikus templomban, a menekültekkel való tapasztalatcserével a „Megérkezés Bad Dürrheimbe” témakörében).

A 2017.05.27-i nap programja: a „Mit jelent Európa?” művészeti kiállítás hivatalos megnyitója („Együtt a sokféleségben” művészeti workshoppal) és „Játék határok nélkül”, valamint ünnepség és jubileumi est a testvérvárosi kapcsolatoknak a közös Európa és Európa sokfélesége szempontjából betöltött szerepének hangsúlyozása jegyében.

A 2017.05.28-i nap programja: többnyelvű ökumenikus istentisztelet a St. Johann katolikus templomban és záró sajtókonferencia az idősek otthonában a találkozó összefoglalásaként.


Érvényes:
2. ág, 2.2 „Városok hálózatai” intézkedés,
2.3 „Civil társadalmi projektek” intézkedés,
1. ág – „Európai emlékezet”
A projekt keretében 8 rendezvény került lebonyolításra:

1. rendezvény - Köszöntés
Részvétel: A rendezvényen kereken 250 polgár vett részt, konkrétan 150 résztvevő Bad Dürrheim (Németország) városából, 65 résztvevő Enghien-les-Bains (Franciaország) városából, 15 résztvevő Spotorno (Olaszország) városából és 20 résztvevő Hajdúszoboszló (Magyarország) városából.
Hely / dátum: A rendezvényre a Hotel SoleGarten (Bad Dürrheim, Németország) sörkertjében került sor, 2017.05.25-én.
Rövid leírás: A rendezvény célja az érzékennyé tétel a közös és békés Európa, az Európai Unió történelme, céljai, értékei és sokszínűsége, valamint a testvérvárosi kapcsolatoknak mint a tapasztalatcsere hálózatainak és az európai integrációhoz való hozzájárulásnak Európa számára hordozott jelentősége iránt (Klumpp polgármester bevezetője a projekt programjába, annak motivációjába és céljaiba, a résztvevők ismerkedése, az Európai Unióról szóló tájékoztató kiadványok az összes résztvevő nyelvén kiosztásra kerültek).

2. rendezvény – A menekültek segítése mint önkormányzati közös feladat
Részvétel: A rendezvényen kereken 100 polgár vett részt, konkrétan 40 résztvevő Bad Dürrheim (Németország) városából, 35 résztvevő Enghien-les-Bains (Franciaország) városából, 10 résztvevő Spotorno (Olaszország) városából és 15 résztvevő Hajdúszoboszló (Magyarország) városából.
Hely / dátum: A rendezvényre az „Albert-Schweizer-Haus” (Bad Dürrheim, Németország) menekültszállónál került sor, 2017.05.26-án.
Rövid leírás: A rendezvény célja a bevándorlók/menekültek megbélyegzése elleni küzdelem, az integrációs munkával kapcsolatos pozitív tapasztalatok bemutatása és a kölcsönös megértés interkulturális párbeszédeinek támogatása. Walter Klumpp polgármester áttekintést adott a Bad Dürrheim-i menekülthelyzetről és a tervezett, illetve már megvalósított integrációs intézkedésekről. A biesingeni „Soziale Kompetenz” intézetnél dolgozó Paula Bärmann és Ramona Bliestle beszámoltak a menekültek támogatása terén végzett munkájukról. A „Soziale Kompetenz” Biesingenben, az egykori Löwen vendéglőben jelenleg számos kísérő nélküli kiskorú menekültről gondoskodik, akik szüleik nélkül kerültek Németországba. Ezek közül a menekültek közül is eljöttek ketten, hogy a menekülés közben, illetve Bad Dürrheimben szerzett tapasztalataikról beszámoljanak. A tapasztalatcsere/véleménycsere ösztönzést adott a résztvevőknek a menekültek támogatására, és a téma európai és helyi dimenzióját egyaránt megvilágította.

3. rendezvény – Vitafórum „Európát átélni” címmel
Részvétel: A rendezvényen kereken 150 polgár vett részt, konkrétan 60 résztvevő Bad Dürrheim (Németország) városából, 55 résztvevő Enghien-les-Bains (Franciaország) városából, 15 résztvevő Spotorno (Olaszország) városából és 20 résztvevő Hajdúszoboszló (Magyarország) városából.
Hely / dátum: A rendezvényre a Salinensee-i reáliskola (Bad Dürrheim, Németország) menzáján került sor, 2017.05.26-án.
Rövid leírás: Az „Európát átélni” című vitafórum különösképpen az iskolás generáció számára teremtett alapot Európa átgondolásához és az Európai Unió megértéséhez, valamint fórumot nyújtott az egymással és a döntéshozókkal való véleménycserére. A vita és annak előkészítése/konklúziója arra ösztönözték a résztvevőket, különösen az iskolás generációt, hogy tudatosítsák magukban uniós polgárként betöltött szerepüket, és bővítette ismereteiket az uniós szintű demokratikus részvételről.
A pódiumon felszólalók Dr. Andreas Schwab európai parlamenti képviselő, a három polgármester: Walter Klumpp, Philippe Sueur (Enghien-les-Bains) és Dr. Sóvágó László (Hajdúszoboszló), Mattia Fiorini polgármester (Spotorno) képviselőjeként az Olasz-Német Baráti Társaság Elnöke, valamint a reáliskola egyik diákja voltak. A vitafórumot a 9. osztályos tanulók Power Point prezentációja indította.

4. rendezvény – Templomi koncert és kerekasztal-beszélgetés „Megérkezés Bad Dürrheimbe” címmel
Részvétel: A rendezvényen kereken 250 polgár vett részt, konkrétan 150 résztvevő Bad Dürrheim (Németország) városából, 70 résztvevő Enghien-les-Bains (Franciaország) városából, 15 résztvevő Spotorno (Olaszország) városából és 20 résztvevő Hajdúszoboszló (Magyarország) városából.
Hely / dátum: A rendezvényre az evangélikus templomban (Bad Dürrheim, Németország) került sor, 2017.05.26-án.
Rövid leírás: A koncertet követően egy kerekasztal-beszélgetésre került sor a „Megérkezés Bad Dürrheimbe” témakörében. Három egykori menekült számolt be életének arról a szakaszáról, amikor otthont keresett és Bad Dürrheimbe érkezett (Olyan menekültek beszámolói, akik csak nemrégiben érkeztek Bad Dürrheimbe, és egy olyan iraki menekülté, aki már sok éve Bad Dürrheimben él). A rendezvény hozzájárult az interkulturális gondolatcseréhez és a migránsok megbélyegzése elleni küzdelemhez. A programpont felhívta a figyelmet a menekültek tapasztalataira, az integráció kihívásaira, valamint az európai értékek, azaz a szolidaritás és emberi jogok jelentőségére.
A Közösségi Házban ezt követően egy falatkákból álló svédasztal várta a résztvevőket, melyet az evangélikus templom, egy szír család, valamint a testvérvárosok 3 baráti köre rendezett, az összes képviselt országból származó ételekkel.

5. rendezvény – „Mit jelent Európa?” művészeti kiállítás
Részvétel: A rendezvényen kereken 500 polgár vett részt, konkrétan 400 résztvevő Bad Dürrheim (Németország) városából, 65 résztvevő Enghien-les-Bains (Franciaország) városából, 15 résztvevő Spotorno (Olaszország) városából és 20 résztvevő Hajdúszoboszló (Magyarország) városából.
Hely / dátum: A rendezvényre a Narrenschopf múzeumban (Bad Dürrheim, Németország) került sor, 2017.05.23-tól 2017.06.04-ig, a hivatalos megnyitó 2017.05.27-én volt.
Rövid leírás: A rendezvény célja a közös és egyszersmind kulturálisan sokszínű Európa iránti érzékennyé tétel volt. Interkulturális gondolatcsere, vitára ösztönzés a műalkotások alapján - a rendezvény napja után is. A személyes szerep definiálása Európa jövője szempontjából a műalkotások segítségével, ezáltal a tudatosság támogatása az EU vívmányait és saját magunk uniós polgárként való definiálását illetően. Az „Együtt a sokféleségben” című workshopon közösen készített műalkotást könyvjelzőn sokszorosítva megkapták a résztvevők.

6. rendezvény – Játék határok nélkül
Részvétel: A rendezvényen kereken 100 polgár vett részt, konkrétan 40 résztvevő Bad Dürrheim (Németország) városából, 35 résztvevő Enghien-les-Bains (Franciaország) városából, 10 résztvevő Spotorno (Olaszország) városából és 15 résztvevő Hajdúszoboszló (Magyarország) városából.
Hely / dátum: A rendezvényre a gyógyfürdő parkjában (Bad Dürrheim, Németország) került sor, 2017.05.27-én.
Rövid leírás: Tizenegy csapat jelentkezett a különböző játékokra, mint például jégteke, petanque, asztali minigolf, szőnyegfutás, vándorló gyűrű és gordiuszi csomó. A támogatók a Sport- und Freizeitwelt, a Pit Pat Club, a TV Sunthausen; a baráti körök, valamint a városi önkormányzat voltak. A rendezvény célja az európai dimenzió mint összekötő elem volt: A rendezvény rávilágított a klubok és a sport jelentőségére az (interkulturális) integrációban, és támogatta a barátságos versenyt/kommunikációt.

7. rendezvény – Ünnepség és jubileumi est
Részvétel: A rendezvényen kereken 250 polgár vett részt, konkrétan 150 résztvevő Bad Dürrheim (Németország) városából, 65 résztvevő Enghien-les-Bains (Franciaország) városából, 15 résztvevő Spotorno (Olaszország) városából és 20 résztvevő Hajdúszoboszló (Magyarország) városából.
Hely / dátum: A rendezvényre a Polgárok Házában (Bad Dürrheim, Németország) került sor, 2017.05.27-én.
Rövid leírás:
A testvérvárosok polgármestereinek ünnepi beszédei: Klumpp polgármester kifejtette, hogy a testvérvárosi kapcsolatok jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy Európa a biztonság, a jog, a demokrácia és a béke színtere maradjon. Philippe Sueur polgármester hangsúlyozta, hogy Európa egy összetett kontinens különböző kultúrákkal, melyeket meg kell tartani. Ő is utalt a testvérvárosi kapcsolatra, amely az utóbbi 25 évben jó barátsággá fejlődött. Dr. Sóvágó László polgármester beszámolt a magyarországi helyzetről, és világossá tette, hogy a magyar lakosság nagy része hisz az EU jövőjében. Ebben az összefüggésben kitért a testvérvárosi kapcsolatok fontosságára is. Mattia Fiorini polgármester beszédében beszámolt az olaszországi menekülthelyzetről, és arról, hogy Olaszországban szeretnének több támogatást kapni a helyzet kezeléséhez. Azt is világossá tette, hogy véleménye szerint a fiatalabb generációt is be kellene vonni a baráti körökbe, hogy azok a jövőben is fennmaradhassanak.
A beszédeket a kortárs érintettekkel folytatott beszélgetés követte, melynek során a testvérvárosi kapcsolat alapítói, Gerhard Hagmann díszpolgár és egykori polgármester és Philippe Sueur polgármester visszatekintettek a testvérvárosi kapcsolat jelentőségére a polgárok európai identitása számára és a motivációra, amely a testvérvárosi kapcsolat megalapításához vezetett. Ezzel hozzá kívántak járulni a népek közti kölcsönös megértéshez és tenni valamit a Németország és Franciaország közötti „örökölt ellenségeskedés” ellen. Az ünnepségsorozat csúcspontja az európai barátság- oklevelek ezt követő aláírása volt, az egymás közötti kölcsönös erősítése és az európai béke és demokrácia megőrzése céljából.
Egy írásos kérdőív útján lehetőséget kaptak a résztvevők, hogy ötleteket adjanak a testvérvárosi kapcsolatok jövőbeli fejlesztéséhez és közöljék, hogy mely programpontok tetszettek nekik különösen.

8. rendezvény Ökumenikus istentisztelet és záró sajtókonferencia
Részvétel: A rendezvényen kereken 250 polgár vett részt, konkrétan 150 résztvevő Bad Dürrheim (Németország) városából, 65 résztvevő Enghien-les-Bains (Franciaország) városából, 15 résztvevő Spotorno (Olaszország) városából és 20 résztvevő Hajdúszoboszló (Magyarország) városából.
Hely / dátum: A rendezvényre a St. Johann katolikus templomban és az idősek otthonában (Bad Dürrheim, Németország) került sor, 2017.05.28-án.
Rövid leírás:
Ökumenikus istentisztelet a St. Johann katolikus templomban, különböző nyelveken.
Az idősek otthonában tartott záró sajtótájékoztatón a négy testvérváros polgármesterei és a baráti körök összegezték a „Jövőnk Európában” találkozó eredményeit. Az összes polgármester és a baráti körök képviselői is teljes sikerként értékelték a találkozót és az aktuális európai témákról, különösen a menekülthelyzetről folytatott sikeres tapasztalatcserét, a testvérvárosokban rendezett jövőbeli találkozók alapjaként.