ma:
holnap:
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Skip Navigation Links
További hírek innen: Civilek
Szoboszlói Gazdaház Alapítvány bemutatkozása

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata szeretné bemutatni a városunkban tevékenykedő civil szervezeteket. Ennek érdekében indult el új rovatunk.


1. MEGALAKULÁS

Mikor alakult a szervezet? Melyek voltak a főbb motivációk a létrehozásában? Hány fővel indult? Jelenleg mennyi a tagjainak száma?  Tagjai, önkéntesei számára szerveznek-e képzéseket, tréningeket? Kérjük, mutassa be az Önök szervezetét néhány mondatban!

- A szervezet 2011-ben alakult.
Az alapítvány létrehozásának főbb motivációja a Gazdaház Múzeum fenntartása, működtetése és a hagyományok továbbéltetése, bemutatása közösségi feladat. A Gazdaház köré szerveződött kézművesek és segítők részt vesznek a programok megszervezésében, létrehozásában, s közös munkánk összefogója, a civil segítők közötti beszélgetések után a döntések meghozója, a Szoboszlói Gazdaház Alapítvány.
Az önkéntesek részt vesznek a tevékenység végzését segítő képzéseken, ennek költségeit az Alapítvány vállalja. Saját szervezésű tréningek –egyelőre- nincsenek.


2. TEVÉKENYSÉG

Melyek a szervezet főbb tevékenységei, és melyek voltak az eddigi legkiemelkedőbb eredményeik? Csatlakoznak- e helyi, illetve országos eseményekhez, kampányokhoz?
(Mint tudjuk, az önkormányzat az egyéb segítségnyújtás mellett anyagilag is támogatja a civil szervezeteket. Hogyan illeszkedik tevékenységük az önkormányzat feladataihoz, hogyan segítik azt?) Sok esetben, a pályázatok értékelésénél az együttműködési megállapodások megléte plusz pontokat jelentenek, és ezek a szervezetek pozitívabb elbírálást élveznek. Van-e ilyen megállapodásuk az önkormányzattal? Milyen marketing, és azon belül kommunikációs eszközöket alkalmaztak eddigi gyakorlatuk során? A jövőben tervezik-e ezek igénybevételét? (Weboldal, Facebook oldal, stb.)

- A Gazdaházban a néprajzi kiállítás mellett a Köpöly, nadály, frászkarika címet viselő kiállítást rendeztük be, és itt kezdtük el a hagyományos, az évszakokhoz illeszkedő paraszti munkákat sorba vevő gyermek- és felnőtt programok tartását is. Most 14-16 (több még most körvonalazódik) programunk van, a keltetéstől, szappanfőzéstől a sár- anyag, és csuhémunkákon át a kolbásztöltésig. (s ezen kívül tavaly 18 saját rendezvényünk volt). Országos programokban is részt vettünk, pl. a Nyitott Műhelyek, a Tájházak Napja, melynek országos megnyitója nálunk volt, a Múzeumok éjszakája, részt vettünk a városi Bioétel- és Borfesztiválon, a Márton napi programon, év végén szerveztünk adventi vásárt. Múlt évben berendeztük újonnan kialakított kézműves műhelyünket, ebben tartjuk a kézműves foglalkozásokat, s a helyiségben egyrészt néprajzi tárgyainkat és a közelmúlt tárgyi emlékeit láthatják, másrészt állandó kiállításként zománcedény gyűjteményünket mutatjuk be.

Minden programunk egyben kézműves foglalkozás is, mert nem pusztán bemutatni akarunk valamit, hanem ösztönözni az érdeklődőket arra, hogy maguk is lássanak neki, varrjanak, szőjenek, süssenek kenyeret, köpüljenek vajat, termesszenek a kertjükben fűszereket, gyógynövényeket. A kertben 60-70 féle gyógynövény terem, és ez nem lehetetlen, hisz nálunk a gyermekláncfű, az útifű, a tarack is megbecsült növény. A Gazdaház munkáját segítő kézművesekkel együtt a fürdő előtti pergolában kézműves bemutatókat tartunk. 

Nagyon csekély informatikai ismerettel felvértezve létrehoztunk egy honlapot, melynek megújítására most pályáztunk, valamint a könnyebben kezelhető facebookot is használjuk. Ekkor adtunk gyermekünknek új nevet, hogy egybefoglaljuk a gyógynövény és egyéb növénytermesztést, a feldolgozást, a kézműves tevékenységet, a kiállítóhely üzemeltetést, a műemlékfenntartást, amelyekkel mind foglalkozunk, és így lettünk Kreatív Porta. Egyrészt maga a hely, a telek, a porta, ahol a Gazdaházban, és a környezetében a programok zajlanak, másrészt a régies jelentés szerinti porta, vagyis kapu, mely egy másféle, a hagyományokban gyökerező, egészségesebb, tevékenyebb életmód felé nyílik.

Együttműködési szerződésünk jelenleg nincs.

 

3. NEHÉZSÉGEK

A folyamatos jogszabály-változások miatt igen nehéz a civil szervezetek megalapítása és működtetése. Milyen további kihívásokkal találkoznak mindennapjaik során?

- Kihívás a működtetési költségek előteremtése.

 

4. KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLTATÓ IRODA

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata európai uniós pályázati támogatással létrehozta az ifjúsági-civil információs és az infomentor irodát. Milyen tapasztalatai vannak az ifjúsági-civil információs és az infomentor irodával kapcsolatban? Igénybe vette-e már a szolgáltatásaikat? Milyen segítséget kaptak a tevékenységük során? Mennyire volt elégedett a szolgáltatásokkal?  A jövőben milyen segítségre lenne szüksége?

- Kevés tapasztalatunk van.
A tájékoztatásokat a különféle pályázatokról rendszeresen megkapjuk, azonban kevésnek tűnik ezek a száma a kiírt pályázatokhoz képest, különösen azt is tekintetbe véve, hogy szűretlenül, nem csak a tevékenységhez kapcsolódókat kapjuk meg. Keveseljük a megyei, és a régiós pályázatokról érkező információkat.
Több fórumon is jeleztem, szétforgácsolt, nem elégséges az információnyújtás. A városon belül a lakosok, és az idegenforgalom –pedig állítólag ebből élünk- résztvevői nem tudják milyen, a lakosságot és az ideérkező vendégeket érdeklő események zajlanak a városban, és annak környékén. Hiányolom a programok koordinációját. Alkalmanként azonos időpontban zajlanak rendezvények, máskor nincs program.
A jövőben segítséget az alábbiakhoz szeretnénk:

  • holnapkészítési- üzemeltetési ismeretek
  • információ továbbítás
  • terem biztosítása programhoz.


Honlap