ma:
holnap:
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Skip Navigation Links
További hírek innen: Civilek
Magyar Vöröskereszt Hajdúszoboszló Területi Szervezetének bemutatkozása

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata szeretné bemutatni a városunkban tevékenykedő civil szervezeteket. Ennek érdekében indult el új rovatunk.
1.      MEGALAKULÁS

Mikor alakult a szervezet? Melyek voltak a főbb motivációk a létrehozásában? Hány fővel indult? Jelenleg mennyi a tagjainak száma?  Tagjai, önkéntesei számára szerveznek-e képzéseket, tréningeket? Kérjük, mutassa be az Önök szervezetét néhány mondatban!

- „Tutti fratelli!” – Mindannyian testvérek vagyunk! – ez a gondolat fogant meg 1859-ben a század legvéresebb csatája után egy fiatal svájci bankárban, Henry Dunantban. Az üzleti körútját járó fiatalember közvetlenül a harc után érkezett az olaszországi Solferinoba. A szenvedő sebesültek tömegének látványa maradásra késztette. Ebből a mozzanatból eredt a Vöröskereszt.

Akkoriban az ellenfél katonáit magukra hagyták. Dunant a mindenek feletti humanitást hirdette, megszervezte a sérültek ellátását a környéken lakókkal úgy, hogy egyformán segítettek az olasz és a francia katonáknak. A segítségre szoruló embert látták a francia sebesültekben és nem az ellenséget. Dunant hazatérése után 1863-ban megalapította a Vöröskeresztet, amely azóta szakadatlanul szolgálja az érdekek feletti humanitást, melyet a következő alapelvekben foglalt össze a nemzetközi szervezet: emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, egyetemesség, önkéntesség.

Láncszeme vagyunk tehát a világ legrégebbi, folyamatosan működő civil szervezetének Hajdúszoboszlón és vonzáskörzetében.
Magyarországon 135 éve szolgáljuk ügyeit és eszméit, hiszen 1881-ben született a Magyar Vöröskereszt. Hajdúszoboszlón a múlt század közepétől képviseljük a mindenek feletti humanitás ügyét, de mindent számításba véve sokkal régebben tesszük: a hazai Vöröskereszt elődszervezetének, az 1879-es Magyar Országos Segélyező Nőegyletnek Hajdúszoboszlón – és Püspökladányban – nyílt először fiókegylete.
Ma a Magyar Vöröskereszt Hajdúszoboszló Területi Szervezeteként 20 alapszervezettel, 1086 taggal és 91 önkéntessel végezzük el a vöröskeresztes feladatokat Hajdúszoboszlón és három környékbeli településen – Nagyhegyesen, Ebesen, Hajdúszováton. A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének nem önálló szervezeti egységeként célunk, hogy minden erőnkkel, eszközünkkel, lehetőségünkkel segítsünk azoknak, akiknek e helységekben segítségre van szükségük. Tevékenységeink: általános szociális segítségnyújtás, véradásszervezés, elsősegélynyújtás, katasztrófa-készenlét, egészségfejlesztés. A nemzetközi keresőszolgálat az országos központban működik, mi a jelentkezésben segítünk azoknak, akik rokonaikat az országhatáron kívül keresik a család egyesítéséért.

 2.      TEVÉKENYÉSG

Melyek a szervezet főbb tevékenységei, és melyek voltak az eddigi legkiemelkedőbb eredményeik? Csatlakoznak- e helyi, illetve országos eseményekhez, kampányokhoz?
(Mint tudjuk, az önkormányzat az egyéb segítségnyújtás mellett anyagilag is támogatja a civil szervezeteket. Hogyan illeszkedik tevékenységük az önkormányzat feladatihoz, hogyan segítik azt?)
Sok esetben, a pályázatok értékelésénél az együttműködési megállapodások megléte plusz pontokat jelentenek, és ezek a szervezetek pozitívabb elbírálást élveznek. Van-e ilyen megállapodásuk az önkormányzattal?
Milyen marketing, és azon belül kommunikációs eszközöket alkalmaztak eddigi gyakorlatuk során? A jövőben tervezik-e ezek igénybevételét? (Weboldal, Facebook oldal, stb.)

- Akciók, nagyrendezvények kötődnek valamennyi feladatunkhoz: a Karácsonyi szeretetakció adománygyűjtéseit karácsonyi ünnepségekkel kísért adományosztások zárják. Hagyomány, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek megyei táborát Hajdúszoboszlón – a Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Védelmi Kiképző és Raktárbázisán – tartja a Vöröskereszt megyei szervezete. A tábort támogatja a helyi önkormányzat, a kulturális, a szórakoztató intézmények és vállalkozók. A programok évente 30 olyan általános iskolás gyermeknek nyújtanak nyári élményeket és ’szoboszlói’ emlékeket, akik az iskolaszünetben településük határait sem tudják elhagyni. Az elsősegélynyújtás legerősebb „akkordja” az Országos Elsősegélynyújtó Verseny területi fordulója, amelyen a győztes csapat továbbjut a Megyei döntőbe. Természetesen Hajdúszoboszló nagyrendezvényein  bemutatókkal szolgáljuk az elsősegélynyújtás ügyét. A fürdőváros tradícionális és új programjai alkalmat adnak az egészségfejlesztésre: szűréseket tartunk, egészségvédelmi és függőségeket megelőző játékos totókkal  várjuk az érdeklődőket. A véradásszervezés államilag előírt alapfeladatunk. Az önkéntes véradók iránti tiszteletünket és megbecsülésünket legjobban a véradóbálokon tudjuk kifejezni, melyeken minden évben kitüntetjük a sokszoros jubiláló donorokat.
Folyamatos segítségnyújtással és készenléttel is szolgálunk lehetőségeink szerint.
Sok éve birkózunk azzal, hogy a segélykérők száma jóval nagyobb, mint a beérkező lakossági adomány.
Irodánkban várjuk ezért Hajdúszoboszló lakóitól a használtruha- és élelmiszeradományokat a hét minden napján nyitva tartási időben az alábbi címen:

 

4200 Hajdúszoboszló, Kossuth u. 9.
Tel.: 52/361-553
e-mail : hajduszoboszlo@voroskereszt.hu
területi vezető: Szatmári Margit
nyitva tartási idő: hétfő, kedd, szerda, csütörtök: 7.30-16.00
pénteki: 7.30-13.30

 

- Felsorolt programjaink mindegyike igényli, hogy beágyazódjunk Hajdúszoboszló civil és önkormányzati szférájába. Szociális tevékenységünkben is együtt kell működnünk, hogy elérjük a rászorulókat, és elkerüljük a párhuzamosságokat. (Sokszor a krízishelyzetben lévők, a leginkább rászorulók nem kérnek segítséget, visszahúzódnak, ezért fel kell kutatnunk őket).
Szociális téren az elmúlt években többször számíthattunk az önkormányzat, a környékbeli támogatók és üzletláncok támogatására.
Szervezetünk jó kapcsolatokat ápol a helyi és megyei médiával. Esetenként az országos sajtó figyelmét is felkeltjük egy-egy adományozással vagy különleges rendezvénnyel.
Fontosnak tartjuk, hogy aktuális információink eljussanak az érintettekhez, érdeklődőkhöz és viszont. A fenti elérhetőségek mellett ezért megtalálhatóak vagyunk az interneten a megyei szervezet honlapján (hajdubiharmegye.voroskereszt.hu), és közvetlenül elérhetőek vagyunk a Facebookon (https://www.facebook.com/hajduszoboszlo.voroskereszt/?fref=ts).

A Magyar Vöröskereszt Hajdúszoboszló Területi Szervezete büszke lehet arra is, hogy egyszerre újít és őrzi hagyományait. Friss ötletekkel szervezi meg tradicionális rendezvényeit, nyitott az egészen új kezdeményezésekre is. Kifejezetten aktív és fiatalos szemléletű nyugdíjas tagjai elérik és mozgósítják a többi korosztályt: a diákokat, a felnőtteket, sőt a legfiatalabbakat, a kisgyermekeket is. 2015. szeptember 5-én – a Birka- és slambucfőző örömnapon – minden korosztály tagjai képviselték magukat abban az újszerű flashmobban, amelyet a Fertő Utcai Alapszervezetünk kezdeményezett. Először álltak fel kereszt alakban piros színű egyenruhában tagok és önkéntesek Hajdú-Bihar megyében.

 

3.      KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLTATÓ IRODA

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata európai uniós pályázati támogatással létrehozta az ifjúsági-civil információs és az infomentor irodát. Milyen tapasztalatai vannak az ifjúsági-civil információs és az infomentor irodával kapcsolatban? Igénybe vette-e már a szolgáltatásaikat? Milyen segítséget kaptak a tevékenységük során? Mennyire volt elégedett a szolgáltatásokkal?  A jövőben milyen segítségre lenne szüksége?

- Önerőből kell előteremtenünk a segítségnyújtás forrásait a Hajdúszoboszló Területi Szervezet településein a legtöbb esetben. Pályázunk ezért, amikor csak tehetjük. Cégeket, vállalkozókat keresünk fel, és élünk az önkormányzat nyújtotta támogatásokkal. Az ifjúsági-civil információs és az infomentor iroda azzal segíti ügyeinket, hogy folyamatosan értesít az új pályázatokról.


Honlap