ma:
holnap:
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Skip Navigation Links
További hírek innen: Civilek
Gázláng Súlyemelő Egyesület bemutatkozása

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata szeretné bemutatni a városunkban tevékenykedő civil szervezeteket. Ennek érdekében indult el új rovatunk.

1. MEGALAKULÁS

Mikor alakult a szervezet? Melyek voltak a főbb motivációk a létrehozásában? Hány fővel indult? Jelenleg mennyi a tagjainak száma?  Tagjai, önkéntesei számára szerveznek-e képzéseket, tréningeket? Kérjük, mutassa be az Önök szervezetét néhány mondatban!

A Gázláng S.E. 1967-ben alakult. Hajdúszoboszlói Földgázbányász S.E. néven, öt szakosztállyal (asztalitenisz, kézilabda, labdarúgás, sakk, súlyemelés). Az 1970-es évek elején (72-73 környékén) a labdarúgó szakosztályt kellő eredmény hiányában megszüntették Az évtized vége felé a helyére úszó-vizilabda szakosztály került, majd a 80-as évek elején tovább bővült az egyesület a tenisz szakosztállyal.
Az Egyesület nevében több változtatás volt előbb Hajdúszoboszlói Gázláng S.E, majd 1997. december 31-i megszűnéséig TIGÁZ-Gázláng S.E. Hajdúszoboszló, 1998-tól az addigi tulajdonos (a TIGÁZ Rt.) tovább nem tartotta fenn az egyesületet, így egyes szakosztályok teljesen megszűntek, vagy -mint a súlyemelés is- önálló egyesületekké szerveződtek, A súlyemelők az addigra már sportági berkekben komoly tekintélynek örvendő Gázláng S.E. néven önálló egyesületet alakítottak azzal az "apró" változtatással, hogy az S.E. rövidítés ekkor már Súlyemelő Egyesületet jelentett, a korábbi Sportegyesület helyett.
Az egyesület elnöke 1967-75 között Szakács András volt, 1975-től 1997-ig Martin András, 1998-1999 Tamássy Ferenc 2000-től pedig Homoki Géza. A súlyemelő szakosztály vezetését alakulásától 1980-ig több személy is ellátta így Márton Károly, Pintér Lajos, Illés-Néző László, Kovács László, 1985-tól ezt a feladatot Ládi Imre látja el. Az első edzőnk Fenyő István volt, egészen 1972-ig, ettől kezdve Dóró Antal vette át a versenyzők felkészülésének irányítását, majd 1980-ban csatlakozott Végh Sándor és Ládi Imre. Végh Sándor 1986-tól a Debreceni Sportiskolánál folytatta edzői tevékenységét, így az edzői feladatokat -Dóró Antal 1995-ben bekövetkezett haláláig- a Dóró Antal Ládi Imre páros látta el. 1995-től a már említett okok miatt Ládi Imre lett a Gázláng S.E. edzője.

2. TEVÉKENYSÉG

Melyek a szervezet főbb tevékenységei, és melyek voltak az eddigi legkiemelkedőbb eredményeik? Csatlakoznak- e helyi, illetve országos eseményekhez, kampányokhoz?

Az elmúlt 50 évben versenyzőink országos bajnokságon összesen 14 bajnoki címet, 20 ezüstérmet és18 bronzérmet szereztek. Nemzetközi versenyeken 2 fő volt Európa Kupa győztes, valamint masters versenyzőink 13 magyar bajnoki címet. Európa Bajnokságon egy-egy arany ill. ezüst érmet Világbajnokságon egy bronz érmet szereztek és egy IV. helyezést értek el.