ma:
holnap:
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hasznos információk

2014. május 22 és 25 között az Európai Unió 400 millió választópolgára adhatja le voksát és szavazhat az új Európai Parlament összetételéről. Magyarországon 2014. május 25-én nyolcmillió magyar szavazó dönthet arról, ki képviselje hazánkat a 2014-2019 közötti európai parlamenti jogalkotási ciklusban.

Az Európai Parlament összetétele most első ízben azt is meghatározza, hogy ki vezeti majd az Európai Bizottságot. Az új szabályok értelmében az uniós kormányok vezetőinek az európai választások eredménye alapján kell javaslatot tenniük a Bizottság következő elnökének személyére. Az európai politikai pártok már az európai választások előtt megnevezték jelöltjüket erre a vezető pozícióra. Így tehát a választópolgároktól is függ, hogy ki lesz az Európai Bizottság következő elnöke.

Az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodája az elmúlt időszakban számos rendezvénnyel és egyéb kommunikációs tevékenységgel hívta fel a figyelmet a közelgő választásokra, és a részvételi demokrácia jelentőségére. A tájékoztatást a 2014-es európai parlamenti választások honlapja is segíti: az unió valamennyi hivatalos nyelvén elérhető weboldal az európai politikai pártokról, tagállami választási törvényekről és az EP főbb jogalkotási tevékenységéről (multimédia, infógrafikák, statisztikák) nyújt tájékoztatást. Az oldal közérthető sajtódossziét is tartalmaz, ahol részletes információk találhatóak az elmúlt ciklus uniós szinten meghozott fontosabb döntéseiről. Ugyanezen a honlapon a közelgő 2014-es európai választásokkal kapcsolatos valamennyi kommunikációs anyag (kiadvány, vizuális anyag, plakát, logó) is letölthető. Az iroda a Facebook és Twitter oldalán keresztül igyekszik folyamatos és naprakész információkkal és érdekességekkel szolgálni a fiatalabb korosztály számára is.