ma:
holnap:
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
A projekt leírása

Kedvezményezett neve: Hajdúszoboszló Város Önkormányzata
Projekt címe: Okosmegoldások és a Hóvirág utca infrastrukturális fejlesztése Hajdúszoboszlón 
Pályázati felhívás neve: Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz
Kódszáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-HB1-2022-00045
Szerződött támogatás összege: 499 999 932 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2024. december 31.

Projekt leírás: 

Okos parkolás kamerarendszer kialakítása: 
Az okosparkolás a hajdúszoboszlói fürdő környezetében elhelyezkedő parkolókban kerülne kialakításra. A szenzorokkal felszerelt parkolóhelyek számos módon képesek megkönnyíteni a parkolásüzemeltetésért felelős szakemberek munkáját. A rendszer historikus és valós idejű statisztikai kimutatásokat biztosító felülete segítségével lehetővé válik a parkolóhelyek foglaltsági adatainak monitorozása, statisztikai kimutatások készítése. A hozzá kapcsolható applikáció révén a felhasználók folyamatosan nyomon követhetik a szabad parkolókat és a fizetés is elindítható. A turisták biztonságos tartózkodását segíti a pályázatból kialakítandó kamerarendszer, amely a település frekventáltabb, forgalmasabb területeire kerülnek kihelyezésre.

Térinformatikai rendszer kialakítása: 
A településtervezési és településfejlesztési feladatok támogatásának, illetve az okos város kialakításának egyik komplex lehetősége egy városi térinformatikai rendszer kialakítása. A légi távérzékelt adatokkal (elsősorban ortofotókkal), illetve különböző tematikus fedvényekkel (pl. településrendezési terv, ingatlan nyilvántartási adatok, közműtérkép, stb.). kiegészített, térinformatikai keretrendszer kerül kialakításra. Segítségével elkészíthető a település zöldfelületi katasztere, fakatasztere, különböző felszínborítási kategória-térképek. A dinamikusan frissíthető adatokkal kiszolgált, és rugalmasan bővíthető rendszer tartalmazza az egyes objektumok (épületek, fák, utak, járdák stb.) pontos helyét, méretét, illetve további kapcsolódó leíró adatokat (pl. épület területe, magassága, stb.). A rendszerben különböző funkciók végezhetőek el, távolságot és területet mérhetünk. A rendszer további előnye, hogy nemcsak az önkormányzat feladataihoz nyújt segítséget, de bizonyos funkciói a lakosság számára is elérhetőek lesznek, hozzájárulva ezzel az okos város filozófiájának bevezetéséhez, a digitalizáció elterjesztéséhez. A projektelemhez kapcsolódik az önkormányzat honlapjának fejlesztése, valamint informatikai eszközök beszerzése.

Hóvirág utca csapadékvíz és útfelújítás: 
Hajdúszoboszló Hóvirág utca csapadákvíz-elvezetése és útfelújítása fog megvalósulni.
A csapadékvízcsatorna-hálózat kialakítása során a gravitációs csatorna a félpálya úttengelyébe épül. A csapadék víznyelőkön keresztül jut a gerincvezetékbe. A víznyelők az útszegélyen belül lesznek kialakítva a burkolat szélső vonalán belülre. A tervezett utca csapadékvíz elvezetése zárt rendszerű vízelvezetéssel történik, befogadója az önkormányzati kezelésű Bartók B. úti nagyszelvényű burkolt csapadékvíz elvezető árok.
A tervezéssel érintett csapadékvízelvezetés hossza 927 m.
A Hóvirág utca útfelújítása a jelenlegi átlagosan 5 méter útszélességben valósul meg.