ma:
holnap:
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
A projekt leírása

Kedvezményezett neve: Hajdúszoboszló Város Önkormányzata
Projekt címe: Belterületi útfejlesztések Hajdúszoboszlón 
Pályázati felhívás neve: Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz
Kódszáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-HB1-2022-00006
Szerződött támogatás összege: 500.000.000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.május.31.

Projekt leírás: 

A projekt egyik célja a település közlekedés infrastruktúrájának fejlesztése, közlekedés biztonságának növelése, környezeti állapotának javítása, mellyel egyidejűleg a település kép javulása is megtörténik.

A projekt keretein belül, Hajdúszoboszló Városi Önkormányzat a belterületi útfelújítást 4 területen kívánja megvalósítani:
1., Kígyó utca: A Kígyó utca a városközpont közelében található lakóutca. Szűk beépítettsége miatt csak helyi egyirányú forgalomra alkalmas. A fejlesztés keretében 456,8 m hosszan út, csapadék- és ívóvízelvezetés felújítását kívánja megvalósítani az Önkormányzat, mivel a meglévő pályaszerkezet és burkolat leromlott állapotú, minősége nem megfelelő. A rendszeres közműépítések során csak a nyomvonalakat állították helyre, ezért a burkolat szerkezete is és az aszfalt felülete is inhomogén. Csapadékvíz elvezető rendszer nincs. 
2., Szilkfákalja út 19-31. sz.: A fejlesztés részét képező felújítással érinett 348,98 méter hosszú útburkolat az 1970-es évek elején épült betonból. A beton a dilatációknál jelentős szintkülönbségek nem alakultak ki, de vannak lokális hibák, részben a felület bomlásából, részben a beton táblák töréséből A beruházás keretében az útszakasz mellett gyöngykaviccsal felszórt stabilizált talajú parkolóhelyek is felújításra fognak kerülni. A 21. és 25. sz. társasház melletti 2,0-2,5 m széles, beton alapú aszfaltozott járdákon felpúposodott az aszfalt, botlásveszélyes, cseréje indokolt.
3., Szilkfákalja út 31-43. sz.: A fejlesztés részét képező felújítással érinett 274,14 méter hosszú útburkolat az 1972-es évek elején épült a lakóteleppel együtt. A meglévő utak betonból készültek, szélességük 3,50-4,00 m. A beton több helyen töredezett, teljesen tönkrement.  A beruházás keretében az útszakasz mentén található parkolásra alkalmas szélességű terület van betonnal burkolva. A beton dilatációknál vannak lokális hibák, részben a felület bomlásából, részben a beton táblák töréséből. A lokális hibák javítása több helyen aszfaltozással lett kezelve. 
4., Nyugati sor: Az érintett útszakaszon az eltelt 8 évben a telephelyek építése és működtetése bővült, így a megnövekedett forgalom, az építőanyagokat forgalmazó telephelyek kapcsán a meglévő pályaszerkezet erősen elhasználódott, hálósan repedezett, sok helyen megsüllyedt, ezért 1270,44 méter hosszan útburkolat felújítása kerül megvalósításra.
A projekt a település közintézményeinek jobb megközelíthetőségét, a lakóterületekkel való kapcsolatok javítását, és a meglévő belterületi úthálózat minőségi fejlesztését eredményezi, mely egyezik a felhívásban foglat célokkal. A fejlesztés során közlekedés biztonsági célok érdekében forgalomtechnikai eszközök kerülnek kihelyezésre. A fejlesztéssel érintett utcán nem történik közösségi közlekedés, így a beruházás nem közösségi közlekedés infrastruktúra fejlesztésére irányul, valamint kerékpárforgalmi létesítmények sem kerülnek kialakításra.