ma:
holnap:
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Bocskai Többfunkciós Rendezvényközpont kialakítása

Helyszín: Hajdúszoboszló, Hősök tere 17.

A beruházás célja:

A fejlesztés során többfunkciós rendezvényközpont kialakítása történik meg Hajdúszoboszló belvárosában.

A jelenlegi Bocskai mozi épületének átalakításával az eddig alulhasznosított belvárosi ingatlan megújul, új funkciót kap, ezzel lehetővé válik a helyi közösségi élet fellendítése.

Előzmények:

A jelenlegi Bocskai mozi épülete az 1950-es évek elején épült. A mozi és a hozzá vezető kis tér a Hősök terétől kissé elszigetelten, jelenleg viszonylag leromlott, a városhoz nem méltó környezetben helyezkedik el.

Az épületet üzemeltetésre az önkormányzat bérbe adta, az épületet a bérlő moziként működteti. Az épületen az elmúlt években csupán minimális felújításokat végeztek, amely csak a belső terek esztétikáján javított (pl. széksor cseréje, használt székek beszerzésével).

A mozi a jelenlegi körülmények között gazdaságosan nem üzemeltethető. Gazdaságossági számítások alapján megállapítható, hogy az épület csak moziként nem tud tovább üzemelni, annak funkcióit bővíteni szükséges. Az épületet a felmerült igényeknek és szükségleteknek megfelelően többfunkciós rendezvényközponttá indokolt átalakítani.

Az új funkciókkal ellátott épület alkalmassá válik házasságkötő teremként való használatra, konferenciák és kulturális rendezvények (pl. kamarai előadások) megrendezésére.

Az épület az átépítést, felújítást követően rentábilisan üzemeltethetővé válik. A létrejövő új funkciók hozzájárulnak a városközpont attraktivitásának növeléséhez.

A fejlesztés részletei:

A fejlesztés magába foglalja a jelenleg moziként üzemelő épület felújítását.

Az épület nagyterme, amely most moziként működik, alkalmassá válik házasságkötő terem funkció ellátására és kisebb konferenciák lebonyolítására is. Emellett kialakításra kerül a meglévő épületen belül egy másik rendezvényterem is.

A korszerűsítés keretén belül megvalósul az épület fűtési, hűtési és szellőztetési rendszerének újonnan történő kialakítása, valamint az épület belső helyiségeiben a padozat ill. a vizesblokkban az oldalfalak átburkolása.

Az épület külső határoló falai külső hőszigetelést kapnak, melyet nemesvakolat zár le. Az épület közterületre (Hősök tere „Mozicsarnokra”) néző homlokzatára szerelt homlokzatburkolatot kerül, valamint acél tartószerkezetű és többrétegű ragasztott biztonsági üvegborítású előtető kerül megépítésre.

Az előtető megépítésével a mozi előtti kiemelt teraszrész fedetté válik, így az gyülekező térként szolgálhat az épület szolgáltatásait igénybe vevők részére, valamint biztosíthatja az épület előtti téren időjárási viszonyoktól mentes kisebb rendezvények megtartását.

A felújítás során megtörténik az épület akadálymentesítése.