ma:
holnap:
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hírek, sajtóközlemények

Befejeződött az Egészségház felújítása
2012. február 12.

Forrás: Szoboszlói Színes– Kiss Klára – Fotó: Buzási László

Új röntgengép, ultrahang készülékek, 4D-s képalkotás! Flexibilis vizsgáló, amivel akár a hangszálak mögé is betudnak nézni és a legmodernebb, gombnyomásra működő eszközök, melyek segítségével könnyebb, gyorsabb és pontosabb a diagnosztizálás. Hajdúszoboszló Járóbeteg –Ellátó Centrum, a kistérségi egészségügyi alappillér fenntartható korszerűsítése ÉAOP-4.1.2/B-2008-0005. számú EU-s projekt keretén belül, 645.221.000 Ft uniós támogatásban részesült, amelynek célja a hajdúszoboszlói Járóbeteg –Ellátó Centrum felújítása és korszerűsítése.
 
Lassan 25 éve, hogy átadták Hajdúszoboszló városának a Járóbeteg –Ellátó Centrum épületét, régi néven Egészségházat. 1987-ben talán csak kevesen gondolták, hogy bő két évtized után, akkora felújításon esik át az épület és oly modern, a 21. század minden követelményének megfelelő orvosi eszközökkel szerelik fel, mint amilyen a most lezárult pályázat által megadatott.
A projektzáró ünnepségre február 9-én került sor, amikor ünnepélyes keretek között hivatalosan is befejezettnek nyilvánították a beruházást, amelynek keretén belül több mint hétszázmillió forintot költöttek el a szakemberek.
Dr. Sóvágó László Hajdúszoboszló város polgármestere beszédében kiemelte, hogy erről a beruházásról neki több mondás is eszébe jutott. Ilyenek a „Jó munkához idő kell” vagy a Minden jó, ha a vége jó”. Mint elmondta ezzel nem a kivitelező munkáját kritizálja, hanem azokra a felmerülő problémákra utalt, amelyek nem várt módon, szinte a semmiből jöttek elő és késleltették a projekt zavartalan lebonyolítását. Ezt azonban mára már mind el kell feledni, hiszen az épület elkészült, az eszközöket pedig már használhatják az intézmény munkatársai.
Sebők Tibor a Hunép Zrt. vállalkozási igazgatója kiemelte, hogy bár voltak közbeszerzési és más egyéb, rajtuk kívülálló okok, amelyek hátráltatták a munkájukat, mindenen sikerült úrrá lenniük és széppé, modernné varázsolni az épületet. Annak a reményének is hangot adott, hogy a következő 25 év elteltével, remélhetőleg ismét a Hunép Zrt.-t bízzák meg a felújítási munka elvégzésével.
Az ünnepség előtt tartott sajtótájékoztatón Dr. Varga Tamás igazgató-főorvos kiemelte, hogy rengeteg áldozatot követelt tőlük a beruházás, de ma már mindenki látja, hogy megérte a projekt alatt háromszor is átpakolni egyik helyről a másikra a komplett Járóbeteg –Ellátó Centrumot. Az épület szép és korszerű, a beszerzett gépek egyedülállóak, hiszen még nagy megyei kórházi vezetők is irigykedve tekintenek a modern berendezésekre. Az ünnepségen kiderült, az igazgató főorvos jó értelemben telhetetlen, azt szeretné, ha a tetőn már dolgoznának ismét. Felszerelnék azokat a napkollektorokat, melyek segítségével olcsóbb lesz a téli rezsi és nyáron visszafelé pörög a villanyóra! Dr. Varga Tamás szólt arról is, hogy teljes a bizonytalanság az államosítással kapcsolatban, de a szakmai munkát ez nem szabad, hogy befolyásolja. Cél a közeljövőben a ház ISO minősítésének megszerzése és a nagy álom megvalósítása, mely szerint minél kevesebb betegnek kelljen elmenni Hajdúszoboszlóról amiatt, hogy bizonyos vizsgálatokat helyben nem lehet elvégezni!
A rendezvény végén Dr. Varga Tamás körbevezette a résztvevőket a felújított épületben, bemutatta az új orvosi eszközöket, majd a rendezvényt kötetlen beszélgetéssel egybekötött állófogadás zárta.