ma:
holnap:
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
A projekt bemutatásaHAJDÚSZOBOSZLÓ GYÓGYHELY

KOMPLEX TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE

GIN0P-7.1.9-17-2018-00011A projekt főbb adatai:

Kedvezményezett neve: Hajdúszoboszló Város Önkormányzata
Projekt címe: Hajdúszoboszló gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése
A szerződött támogatás összege: 2.077.472.360 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 100 %
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.11.30.
Projekt azonosító száma: GIN0P-7.1.9-17-2018-00011    

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata, a Hajdúszoboszlói Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., a Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt. és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, konzorciumként támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a „Hajdúszoboszló gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése" elnevezésű projektre.

A fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A „Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése" elnevezésű pályázaton a konzorcium 2.077.472.360 forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Jelen projekt forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A kivitelező a Magyar Mélyépítő Kft. A cég a beruházást a 2021. szeptember 10-én történt munkaterület átadás-átvételt követően megkezdte. A jelenleg hatályos támogatási szerződés szerint a pályázat befejezési határideje 2022. szeptember 30.

A projekt során megújul a Mátyás király sétány és Szent István park egy része. Cél a sétány gépjárműforgalmának csillapítása és ezzel párhuzamosan egy attraktív sétáló utca létrehozása, melyet 10 úgynevezett élménypont kialakítása tesz még érdekesebbé és látványosabbá. A projekt keretein belül, egy fedett kerékpártároló és egy árusító egység is kialakításra kerül egy családbarát mosdóval együtt.

Az érdeklődők, látogatók az alábbi élménypontokkal találkozhatnak majd:

1. élménypont: A MÉLYSÉG
A Szent István park első élménypontja a mélység. Ez az élménypont az 1100 m mélyen lévő a termálvíz lelőhelyét szimbolizálja. Fibonacci vonalvezetését követve, különböző méretű és színű térkőből kialakított térburkolat közepén egy kör alakú betonfelület található, melyre 3D-s festmény kerül felfestésre. Az első élménypont körül többek között három különböző szökőkút is kialakításra kerül, illetve a Föld hangja elnevezésű installáció, valamint a Város kapuja elnevezésű installáció is helyet kap a téren.

2. élménypont: ORIGÓ
A második élménypont a sétáló utca kezdőpontja. Az élménypont központja egy 9,90 m átmérőjű kör. A kör középső részén kerül kialakításra eltérő térburkolatok lerakásával egy észak jel, aminél a négy égtájat térkőbe elhelyezett 20/20 cm méretű bronz öntött betűk mutatják. A keleti égtáj mellett lesz elhelyezve szintén térkőbe épített bronz betűkből, az élménypont hosszúsági és szélességi koordinátái.
 
3. élménypont: DEBRECEN
Az élménypont fő eleme egy szalag térelem, kapuval és a különböző magasságú felületekkel. Az élménypont központja egy 10,40 m átmérőjű kör. Ennek a körnek a külső sugarára került elhelyezésre egy monolit vasbeton szerkezetből készített egyik oldalán egy kaput formáló térelem. A térelem különböző magasságokba emelkedik. A kapuzat falába az egyik oldalon forgatható kockákból álló játék készül, amely a kocka elemek minden oldalára Puzzle—ként kirakható 4 db képeket tartalmaz Debrecen és Hajdúszoboszló nevezetességeiről.

4. élménypont: FÉNY
Egy pulzáló, színváltós fútófény kerül a burkolatba íves vonalvezetésben elhelyezésre.

5. élménypont: HULLÁM
A zöldfelületben árnyékadó fák, és virágok kerülnek elhelyezésre. A kialakult félkörökben design LED fényforrással ellátott padok kerülnek, formájuk buborékra/vízmolekulára emlékeztetnek.

6. élménypont: SMART
Az élménypont út felüli oldalán kialakított változó magasságú monolit vasbeton támfal, melynek belső oldalán földfeltöltéssel egy ferde pihenő felület lesz kialakítva. A pihenő felületen beton alaptestekre helyezett WPC burkolattal ellátott ülő és napozó felületek kerülnek elhelyezésre. A támfal mellett elhelyezésre kerül egy egyedi tervezésű információs tábla WIFI szolgáltatással.

7. élménypont: HORTOBÁGY
Az élményponton az életnagyságnál enyhén nagyobb méretű bronz köztéri állatfigura szobrok kerülnek elhelyezésre.

8. élménypont: KULTÚRA HÍDJA
Az élménypont két fő elemből áll. Az első a 8,24 m átmérőjű kör közepén elhelyezett acélhenger, aminek a burkolatból lézervágással idézetek kerülnek kivágásra és az oszlop belsejében elhelyezett irányított fénypontokkal megvilágítva az idézetek szövegét árnyékként a térkő burkolatra vetítik ki. A második elem, a kör mindkét oldalán, az út és a járdaburkolattól eltérő mintázatú és színű térkő burkolatból kialakított híd a kultúrákat összekötő hidat jelképez.

9. élménypont: BOLYONGÓ
Az élménypont fő attrakciója a 20 db. 3,50 m magasságú rozsdamentes acéloszlopból kialakított nádas installáció. Minden oszlop oldalára a hazai nádasokban/Hortobágyon előforduló madarak és állatok magassági méretei kerülnek felfestésre. A belső felületeken különböző színű Led csíkok találhatóak. A nádas installáció közepére kerül el helyezésre a szoborszerű dombormű, melynek tetején a térség léptékhelyes térképe található.

10. élménypont: VÍZ
Az élménypont a Mátyás király sétány végén helyezkedik el. A fő attrakció az élménypont kör alakú részében elhelyezett 5 db térelem, valamint 1 db rozsdamentes acélból készült porfestett papírhajó formájú szobor.

A SÉTÁNY:
A tervezett sétány teljes hosszában új köztéri bútorok, pihenő padok, támlás és támla nélküli padok, műanyagból készült különböző alakú ülőkék, hulladékgyűjtők és kerékpár tárolók kerülnek kihelyezésre. Az átalakítás során, a meglévő lámpák helyett új térvilágítás kerül kialakításra.