ma:
holnap:
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Gyermekápolási táppénz
A gyermekápolási táppénz a szülőt a saját betegsége esetén megillető táppénzhez hasonló pénzbeli ellátás, azzal, hogy a szülő a gyermeke betegsége miatt nem tudja a munkáját ellátni. Gyermekápolási táppénz jár, ha a szülő tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és a gyermeket a saját háztartásában neveli.

Ki veheti igénybe?

A gyermekápolási táppénz iránti igényt a beteg gyermek szülőjének munkáltatójánál, egyéni vállalkozó esetén a székhely szerint illetékes megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél kell bejelenteni. Méltányosságból megállapítható gyermekápolási táppénz esetén a foglalkoztató székhelye szerint illetékes egészségbiztosítási szakigazgatási szervnél vagy kormányablaknál lehet igényelni.
A gyermekápolási táppénzre ugyanazok a biztosítottak jogosultak, akik saját keresőképtelenségük esetén táppénzben részesülhetnek. Lásd bővebben: táppénz

Eljárás tárgya:

A gyermekápolási táppénz a szülőt a saját betegsége esetén megillető táppénzhez hasonló pénzbeli ellátás, azzal, hogy a szülő a gyermeke betegsége miatt nem tudja a munkáját ellátni.
Gyermekápolási táppénz jár, ha a szülő tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és a gyermeket a saját háztartásában neveli. Méltányosságból adható, ha 12 éves, vagy annál idősebb, de 18 évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja, vagy a gyermek kórházi kezelése időtartamára, feltéve, hogy a szülő a gyermeke mellett tartózkodik a fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményben.
A gyermekápolási táppénz a gyermek életkorához igazodik, nem a naptári évre vonatkozik, hanem a gyermek születésnapjától a következő születésnapig terjedő időre jár. Egyévesnél fiatalabb gyermek szoptatása, ápolása címén az egy éves korig időbeli korlátozás nélkül jár. 1-3 év között évenként és gyermekenként 84 naptári nap, 3-6 év között 42, egyedülálló esetén 84 naptári nap, 6-12 év között 14, egyedülálló esetén 28 naptári nap folyósítható.
A gyermekápolási táppénz összegét a beteg gyermek szülőjének munkáltatójánál működő társadalombiztosítási kifizetőhelyek vagy a munkáltató székhelye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerv állapítja meg a táppénzre vonatkozó szabályok szerint. A méltányosságból adható gyermekápolási táppénzről az OEP dönt.

Szükséges dokumentumok:

  • keresőképtelenségről szóló orvosi igazolás,
  • foglalkoztatói igazolás.

Ügyintézési határidő:

18 nap, feltéve, hogy a táppénz iránti kérelem benyújtásakor rendelkezésre álló adatok alapján az igény teljes mértékben teljesíthető, egyéb esetben 30 nap.

Lásd bővebben:

http://www.oep.hu