ma:
holnap:
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Gyermekorvos
A házi gyermekorvos a 14. életévét be nem töltött személyek számára személyes és folyamatos orvosi ellátást nyújt az egészségi állapot megőrzése, a betegségek megelőzése és gyógyítása céljából.

Ki veheti igénybe?

A házi gyermekorvos a 14. életévét be nem töltött személyek számára személyes és folyamatos orvosi ellátást nyújt az egészségi állapot megőrzése, a betegségek megelőzése és gyógyítása céljából. A háziorvos rendelési időben a betegeket – sürgős ellátást igénylő eset kivételével – az érkezés igazolt sorrendjében fogadja. A háziorvos legalább a rendelési ideje egy részében, illetve a tanácsadás során előre programozható betegellátás keretében előjegyzés alapján végzi a betegek szűrését, gondozását és ellátását. Felkérésre a 14–18. év közötti személyeket is elláthatja. A házi gyermekorvos feladatait védőnő közreműködésével, valamint gyermekápoló vagy asszisztens igénybevételével végzi.

Eljárás tárgya:

A gyermekorvosi ellátás keretében a háziorvos által ellátandó feladatok:

  • a csecsemők és gyermekek gyógyító-megelőző alapellátása, beleértve a tanácsadást is,

  • az újszülöttek, a veszélyeztetett csecsemők és gyermekek szükség szerinti preventív látogatása, ezen túlmenően intézeten kívüli szülés esetén az újszülöttnek a szülés megtörténtétől számított 4–7 napon belül történő meglátogatása,

  • a gyermekintézményekbe történő felvétel előtti orvosi vizsgálat,

  • gyermekápolás címén a jogosult keresőképtelen állományba vétele,

  • a gyermekről ötéves életkorában a külön jogszabály szerinti „fejlődési szint megítéléséhez az iskolai felkészítés elősegítésére” megnevezésű orvosi adatlap kiállítása.

Szükséges dokumentumok:

  • TAJ kártya

Gyermekorvosi körzetek: