ma:
holnap:
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Hajdúszoboszló város közigazgatási portálja
Skip Navigation LinksKezdőlap > Élethelyzet > Munka > Nyugdíj > Szülői nyugdíj
Szülői nyugdíj
Szülői nyugdíjra – az egyéb feltételek fennállása esetén – a szülő, nagyszülő jogosult, ha a szülő, nagyszülő a gyermekének, unokájának halálakor megváltozott munkaképességű volt, vagy a 65. életévét betöltötte, és a szülőt, nagyszülőt a gyermeke, unokája a halálát megelőző egy éven át túlnyomó részben eltartotta.

Ki veheti igénybe?

Szülői nyugdíjra – az egyéb feltételek fennállása esetén – a szülő, nagyszülő jogosult, ha

  • a szülő, nagyszülő a gyermekének, unokájának halálakor megváltozott munkaképességű volt, vagy a 65. életévét betöltötte, és

  • a szülőt, nagyszülőt a gyermeke, unokája a halálát megelőző egy éven át túlnyomó részben eltartotta.

Annak a szülőnek is megállapítható a szülői nyugdíj, aki gyermeke halálakor ugyan nem volt megváltozott munkaképességű, de az elhalálozástól számított tíz éven belül megváltozott munkaképességűvé válik és tartásra köteles és képes hozzátartozója nincs.

Annak a szülőnek, aki gyermeke halálakor hatvanötödik életévét nem töltötte be és nem megváltozott munkaképességű, szülői nyugdíj csak abban az esetben jár, ha az elhalálozástól számított tíz éven belül

  • a hatvanötödik életévét betölti, vagy

  • megváltozott munkaképességűvé válik

és tartásra köteles és képes hozzátartozója nincs.

A nevelőszülő esetén további feltétel, hogy csak az lehet jogosult szülői nyugdíjra, aki a nevelt gyermeket legalább 10 éven át eltartotta.

Eljárás tárgya:

A szülői nyugdíj legkorábban a jogszerző halála napjától a megváltozott munkaképesség tartamára jár.

Ha a szülő nem rendelkezik saját jogú nyugellátással, akkor a szülői nyugdíj összege annak a nyugdíjnak a 60 százaléka, ami az elhunytat a halál időpontjában megillette, vagy megillette volna. Ha a jogosult saját jogú nyugellátásban részesül, akkor a szülői nyugdíj mértéke 30 százalék.

Szükséges dokumentumok:

A szülői nyugdíj iránti igényt – ha a jogszerző nem nyugdíjasként hunyt el – az igénylő lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál, ha jogszerző már nyugellátásban részesült, a kérelmet a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell benyújtani.

Lásd bővebben: